Dosha-portret voor Heidi

Lieve Heidi,

Tijdens mijn vakantie heb ik veel aan je gedacht. Jouw disbalans komt bij veel mensen voor. Vooral bij ondernemende, creatievelingen. Mensen met een Pitta/Vata energie functioneren perfect als ze in balans zijn, omdat de creatieve kant van de Vata de ideeën aandraagt en de Pitta deze ideeën uit gaat voeren. 

De Pitta is een doener zoals ik je al vertelde. 

Maar als er een disbalans is bij deze twee gaat de angst en nervositeit (Vata) overheersen. Pitta gaat die angst uit de weg of ontkennen door nog beter haar of zijn best te doen en nog harder te werken.

En dat is wat nu precies bij jou aan de hand is.

Nu het herfst is, wordt je Vata disbalans ook nog eens uitvergroot waardoor je darmen van steek raken, het in je hoofd chaotisch wordt en je in een vicieuze cirkel raakt.

Op het moment dat jij je (onder)buik gevoel weer rustig hebt en je daar weer op durft te vertrouwen komt de Pitta in jou ook tot rust en wordt loslaten makkelijker. Dan zul je merken dat je zelfvertrouwen met betrekking tot de opvoeding van Nova en Sky weer terugkomt en dat jij net als Dave weer durft te geloven dat het allemaal goed komt.

Jij kunt dat, het is je bij Sky ook gelukt. 

Gun jezelf de tijd om rustig na te denken hoe het voor jou het beste werkt en vraag anderen je hierin te helpen. Iedereen heeft een coach nodig zoals jij zelf zo mooi beschreef vanaf je berg.

Wat ik ga doen in de meditatie is je jouw angst als iets goeds te laten beleven/zien zodat je daar niet meer wakker van ligt of bang bent voor de gevolgen. Angst is een emotie die veel voorkomt bij Vata personen en mogelijk steeds weer een punt van aandacht zal zijn. Maar niet als iets vervelends meer als een goede vriendin die van je houdt en je wil behoeden voor negatieve ervaringen uit het verleden.

Zij wil niet dat je bang bent voor eventuele straf.

Zij wil dat je naar haar luistert en zelf beoordeelt of die angst reëel is of niet.

Maar dit alles is makkelijker als je Vata weer in balans is.

Meestal volgt Pitta dan vanzelf.

 

Je lichaam heeft al aangegeven hoe dat zou moeten.

 • Doe alles een beetje langzamer dan normaal.
 • Neem veel rust.
 • Masseer je buik, onderrug, handen en voeten met de olie die je hebt gekregen (mocht je daar meer van willen moet je het even melden).
 • Maak van de ingrediënten voor een salade een heerlijk verwarmend soepje met wat extra verwarmende kruiden erin. Alles wat bijvoorbeeld in koekkruiden, speculaaskruiden, gluhweinkruiden en winterthee zit is aan te bevelen.
 • Haal lekker dat warme vest uit de kast en krul jezelf op met een goed boek (nog beter een luisterboek) en een beker warme melk.
 • Halveer het aantal afspraken in je agenda.
 • En zeg een aantal nieuwsbrieven op.

 

En om Pitta weer een beetje in balans te brengen,

 • zou je wat werk uithanden mogen geven met het vertrouwen dat de wereld niet vergaat als dingen niet helemaal zo gaan zoals jij ze normaal gesproken doet.
 • Neem je hoofdmaaltijd overdag niet in de avond.
 • Eet niet te pittig.
 • Plan Heidi-dagen in. Dagen waarop je in je eentje niets moet en kies dan in jouw geval iets rustigs in. Een rustige sport als je wilt sporten. Een knuffel dag met Nova en Sky. Wandelen inplaats van rennen

Een reset van je onderbewustzijn helpt jou om die belastende overtuigingen te transformeren naar overtuigingen waar je sterk van wordt. Zodat je je geliefd, mooi, rijk en nog belangrijker, “gezond” zult voelen.

Zonder heel erg in te gaan op wat die overtuigingen zijn, kunnen we doormiddel van deze meditatie het lichaam zelf aan het werk zetten. Ons lichaam weet namelijk zelf het beste wat geheeld zou moeten worden.

Als je bij deze meditatie in slaap valt is het effect zelfs nog groter omdat tussen waken en slapen onze hersenen open staan voor een reset.

Daarom is het ook zo goed om je kinderen mooie sprookjes voor te lezen of in slaap te vallen met een slaap liedje. Maar dat terzijde.

Dus ontspan en laat je leiden door mijn stem. En als je eerst even wilt weten wat ik allemaal vertel…. Haha

Luister dan deze meditatie een keer als je aan het koken of strijken bent. Werkt ook erg goed.

Lieve Heidi, ik wens je een gezond en gelukkig leven.

Doshaportret voor Pitta energie met een Vata disbalans

Mensen met een pitta energie zijn sportieve, energieke mensen. Scherp van geest, leren snel, zijn goede leiders en praten makkelijk. Werken en sporten graag alleen of zelfstandig, in hun eigen ruimte waar ze alles piekfijn voor elkaar hebben, precies weten waar alles ligt en ze niet afhankelijk zijn van anderen.

Houden van het maken van plannen en organiseren graag.

De zomer, de elementen water en vuur en de tijd rond het middaguur horen bij deze dosha. 

Maar wat als zij een vata disbalans hebben? 

Dan kan het zomaar gebeuren dat ze angstig, onrustig, nerveus, kattig en te kritisch worden. Op zichzelf en op anderen. De workoholliks onder ons, die niet kunnen of willen delegeren omdat er geen vertrouwen is in de ander, of dat dingen vanzelf goed (genoeg) komen.

Dan kan het zomaar gebeuren dat ze angstig, onrustig, nerveus, kattig en te kritisch worden. Op zichzelf en op anderen. De workoholliks onder ons, die niet kunnen of willen delegeren omdat er geen vertrouwen is in de ander, of dat dingen vanzelf goed (genoeg) komen.

“Yin Yoga is simple, but simple does not mean easy.”

Rust, regelmaat en warme, opbouwende voeding.

Stress is één van de grote, zo niet de grootste boosdoeners als het gaat om onze hormoon balans. 

In Ayurveda wordt niet zozeer gesproken over hormonen, en worden problemen zoals een snel of langzame werking van de schildklier niet opgelost met hormoontherapie. Er wordt eerder gekeken naar de onderliggend problemen zoals stress, voeding, en ontspanning.

Lieve Heidi,

Hier jouw persoonlijke meditatie.

Tips om je lichaam meer rust te gunnen, om beter te kunnen ontspannen, waardoor je minder gaat piekeren, beter kunt loslaten en daardoor ontspannender in het leven staat.

 

Test wat jouw dosha is en ontdek welk lichaams- en persoonlijkheidstype je bent volgens de Ayurveda. Doe de test hier twee keer, één keer met jezelf als kind en dan vooral je bouw en postuur in gedachte (geboorte constitutie) en de tweede keer om je disbalans vast te stellen.

Bespreek ook je klachten met (bij voorkeur) een Ayurvedische arts.

Hoe lees je een dosha test en hoe maak ik de olie die bij mij past?

Bij overbelasting en schildklier (hormoon) problemen is het fijn en raadzaam om Pitta weer in balans te brengen.

Vermoeidheid en om uit je hoofd en weer in je lichaam te komen brengen we vata weer in balans.

Doen

Warm kleden. Verwarmende gerechten en kruiden gebruiken. Voedsel verwarmd of gekookt eten en gebruik veel vocht bij het bereiden. Zorg voor regelmaat in je leven. Probeer dingen langzamer te doen. Creëer een opgeruimde en rustige leefomgeving.

Online massage en Yoga

Eet vooral fruit en groenten en milde gerechten en kruiden. Zorg voor genoeg frisse lucht. Eet en drink zuivel. Kies voor sporten die je in je eentje kunt doen. Kies voor schaduw in plaats van de volle zon. Deel je gevoelens met anderen en vertrouw op je gevoel. De smaken bitter, zoet en wrang brengen je in balans.

Minder doen

Minder piekeren. Lang opblijven. Vasten of lijnen. Per vliegtuig reizen, beter met een camper zodat jij je jouw omgeving zelf kan creëren. Overmatig sporten. Drugs gebruiken. Rode dingen eten en drinken [tomaten, rode wijn]. Te gekruid en te pittig eten. Alcohol drinken vooral niet in de zon.

Een fijne Yoga les om zin te krijgen in de herfst. doe lekkere warme sokken aan en doe deze zachte les, speciaal om vata weer in balans te brengen.

Ook deze Yoga houdingen zullen je goed doen: 

De Libelle, voor de levermeridiaan als deze niet prettig aanvoelt kan je altijd eerst de liggende vlinder doen.

Voetzolen tegen elkaar, je knieen naar buiten laten vallen en je armen desgewenst boven je hoofd brengen.

De liggende vlinder om je lichaam en alle chakra’s te openen. Hiermee creëer je rust in je hele lichaam, vooral in het bekken en stel je je open voor al het goede wat jij mag ontvangen.

De gedraaide wortel  om de galblaasmeridiaan te stretchen.

 

Even een kadootje voor de gezelligheid.

Je bent niet zo weg van hoofd massage’s maar wellicht is dit een hele fijne voor jou.

Deze virtuele hoofdmassage heb ik een keer gegeven in de liefdestalk op Clubhouse, aan een groep mensen die mij alleen maar konden horen.

Ik zou zeggen “sluit je ogen en geniet”.

Om echt te genieten van deze massage is het belangrijk om je echt even af te sluiten. Doe je ogen dicht ontspan je lichaam van tenen tot je kruin en probeer je voor te stellen dat je bij mij een fijne hoofdmassage krijgt. In mijn warme massagekamer het licht gedimt en fijne muziek op de achtergrond.

Lieve Heidi,

Laat me ook even weten wanneer je toe bent aan een Zoomcall.

Wat we nog meer doen!

Hoe Heidi het dosha-portret heeft ervaren:

Je stem is heerlijk om naar te luisteren en eerlijk gezegd ben ik een paar keer voor het einde al in slaap gevallen. Ik vind het een fijne manier om even af te schakelen, al heb ik nooit echt moeite gehad om in slaap te vallen gelukkig. Je liefdevolle en wijze woorden klinken nog steeds tot me door.
Ben ik er beter van gaan slapen? Nee, dat helaas niet. Ben ik er me beter door gaan voelen? Ja, ik denk zeker dat dit meegeholpen heeft!

Ik weet zeker dat je nog veel mensen op deze manier gaat helpen in en met hun leven.

Heidi

.
.

Gezien in: