Doshaportret voor Pitta energie met een Vata disbalans

Mensen met een pitta energie zijn sportieve, energieke mensen. Scherp van geest, leren snel, zijn goede leiders en praten makkelijk. Werken en sporten graag alleen of zelfstandig, in hun eigen ruimte waar ze alles piekfijn voor elkaar hebben, precies weten waar alles ligt en ze niet afhankelijk zijn van anderen.

Houden van het maken van plannen en organiseren graag.

De zomer, de elementen water en vuur en de tijd rond het middaguur horen bij deze dosha. 

Maar wat als zij een vata disbalans hebben? 

Dan kan het zomaar gebeuren dat ze angstig, onrustig, nerveus, kattig en te kritisch worden. Op zichzelf en op anderen. De workoholliks onder ons, die niet kunnen of willen delegeren omdat er geen vertrouwen is in de ander, of dat dingen vanzelf goed (genoeg) komen.

Dan kan het zomaar gebeuren dat ze angstig, onrustig, nerveus, kattig en te kritisch worden. Op zichzelf en op anderen. De workoholliks onder ons, die niet kunnen of willen delegeren omdat er geen vertrouwen is in de ander, of dat dingen vanzelf goed (genoeg) komen.

“Yin Yoga is simple, but simple does not mean easy.”

Rust, regelmaat en warme, opbouwende voeding.

Stress is één van de grote, zo niet de grootste boosdoeners als het gaat om onze hormoon balans. 

In Ayurveda wordt niet zozeer gesproken over hormonen, en worden problemen zoals een snel of langzame werking van de schildklier niet opgelost met hormoontherapie. Er wordt eerder gekeken naar de onderliggend problemen zoals stress, voeding, en ontspanning.

Lieve Lisette,

Toen jij hier in de zomer bij mij kwam voor een yin-yoga les vertelde je mij over je hernia. Je vertelde over je (verkeerde) voeten, over hoe je daarmee gepest bent en hoe jij jezelf steeds op het tweede plan zet. Dat het gevoel dat jij mag zijn wie je bent (je bestaansrecht) niet of nauwelijks een rol speelt in je leven.

Hoe fijn zou het zijn om met dit alles af te rekenen en jij weer voor de volle 100% jezelf kunt zijn met je zonnige en je schaduw kanten. Alles is goed zoals het is. Jij bent jij en niet iemand anders. Stop met jezelf naar beneden te halen en ga voelen wat bij jou past. 

Jij kunt alleen jezelf gelukkig maken. En als jij gelukkig bent komt de rest vanzelf. Dit is niet egoïstisch, dit is “in je kracht komen”.

Jij kunt zelf afrekenen met al die negatieve ervaringen uit het verleden om nu die knop om te zetten en niet meer te geloven wat je altijd verteld is. Zelf onderzoeken wie jij bent en wat je in werkelijk wilt.

Deze periode is een perfecte tijd om net als de bomen, dorre bladeren of negatieve ervaringen, los te laten. De bladeren voeding te laten zijn voor een sterkere Lisette. Zodat je met jouw mooie voeten (die krachtig zijn en jouw je al je hele leven lang dragen) stevig op de grond kunt staan.

Een reset van je onderbewustzijn helpt jou om die belastende overtuigingen te transformeren naar positieve.

Zonder heel erg in te gaan op wat die overtuigingen zijn, kunnen we doormiddel van deze meditatie het lichaam zelf aan het werk zetten. Ons lichaam weet namelijk zelf het beste wat geheeld zou moeten worden.

Als je bij deze meditatie in slaap valt is het effect zelfs nog groter omdat tussen waken en slapen onze hersenen open staan voor een reset.

Daarom is het ook zo goed om je kinderen mooie sprookjes voor te lezen of in slaap te vallen met een slaap liedje. Maar dat terzijde.

Dus ontspan en laat je leiden door mijn stem. En als je eerst even wilt weten wat ik allemaal vertel…. Haha

Luister dan deze meditatie een keer als je aan het koken of strijken bent. Werkt ook erg goed.

Lieve Lissette ik wens je een gezond en gelukkig leven.

Lieve Lisette, 

Hier jouw persoonlijke meditatie.

Tips om je lichaam meer rust te gunnen, om beter te kunnen ontspannen, waardoor je minder gaat piekeren, beter kunt loslaten en daardoor ontspannender in het leven staat.

 

Test wat jouw dosha is en ontdek welk lichaams- en persoonlijkheidstype je bent volgens de Ayurveda. Doe de test twee keer, één keer met jezelf als kind in gedachte (geboorte constitutie) en de tweede keer om je disbalans vast te stellen.

Bespreek ook je klachten met (bij voorkeur) een Ayurvedische arts.

Hoe lees je een dosha test en hoe maak ik de olie die bij mij past?

Bij overbelasting en schildklier (hormoon) problemen is het fijn en raadzaam om Pitta weer in balans te brengen.

Vermoeidheid en om uit je hoofd en weer in je lichaam te komen brengen we vata weer in balans.

Doen

Warm kleden. Verwarmende gerechten en kruiden gebruiken. Voedsel verwarmd of gekookt eten en gebruik veel vocht bij het bereiden. Zorg voor regelmaat in je leven. Probeer dingen langzamer te doen. Creëer een opgeruimde en rustige leefomgeving.

Online massage en Yoga

Eet vooral fruit en groenten en milde gerechten en kruiden. Zorg voor genoeg frisse lucht. Eet en drink zuivel. Kies voor sporten die je in je eentje kunt doen. Kies voor schaduw in plaats van de volle zon. Deel je gevoelens met anderen en vertrouw op je gevoel. De smaken bitter, zoet en wrang brengen je in balans.

Minder doen

Minder piekeren. Lang opblijven. Vasten of lijnen. Per vliegtuig reizen, beter met een camper zodat jij je jouw omgeving zelf kan creëren. Overmatig sporten. Drugs gebruiken. Rode dingen eten en drinken [tomaten, rode wijn]. Te gekruid en te pittig eten. Alcohol drinken vooral niet in de zon.

Een fijne Yoga les om zin te krijgen in de herfst. doe lekkere warme sokken aan en doe deze zachte les, speciaal om vata weer in balans te brengen.

Ook deze Yoga houdingen zullen je goed doen: 

De Libelle, voor de levermeridiaan als deze niet prettig aanvoelt kan je altijd eerst de liggende vlinder doen.

Voetzolen tegen elkaar, je knieen naar buiten laten vallen en je armen desgewenst boven je hoofd brengen.

De liggende vlinder om je lichaam en alle chakra’s te openen. Hiermee creëer je rust in je hele lichaam, vooral in het bekken en stel je je open voor al het goede wat jij mag ontvangen.

De gedraaide wortel  om de galblaasmeridiaan te stretchen.

 

Even een kadootje voor de gezelligheid.

Je bent niet zo weg van hoofd massage’s maar wellicht is dit een hele fijne voor jou.

Deze virtuele hoofdmassage heb ik een keer gegeven aan een groep mensen die mij alleen maar konden hoeren. Dus sluit je ogen en geniet.

Om echt te genieten van deze massage is het belangrijk om je echt even af te sluiten. Doe je ogen dicht ontspan je lichaam van tenen tot je kruin en probeer je voor te stellen dat je bij mij een fijne hoofdmassage krijgt. In mijn warme massagekamer het licht gedimt en fijne muziek op de achtergrond.

Kichadi recept uit het boek  “Het hot belly dieet”

60 g basmatirijst of boekweit

120 g gespleten mungbonen

720 ml water

2 tl olijfolie

1 1/2 el kerriepoeder

zout

Ik kook eerst wat hier boven staat, dat voeg ik dan bij de groenten die ook door de rest van het gezin worden gegeten. En maak het dan af met onderstaande. Ik vind het best veel en doe er dan ook twee dagen mee.

verse koriander, zaden, rauwe noten

en 240 g verse groenten (groene groenten zijn reinigend)

Een reset van je onderbewustzijn helpt jou om die belastende overtuigingen te transformeren naar overtuigingen waar je sterk van wordt. Zodat je je geliefd, mooi, rijk en nog belangrijker, "gezond" zult voelen.

Leg jij een liefdevolle vinger op de zere plek?

Ben jij een mantelzorgster die regelmatig een hand liefdevol vastpakt?

Ben jij een moeder die een kusje geeft op de beschadigde knie van je kind?

Ben jij een coach die ook haar handen wil laten spreken?

Ben jij de yoga lerares die geloofd in heling door ontspanning?

Of ben jij een masseuse die geloofd in een holistische aanpak?

Dan geloof jij in net als ik, bewust of onbewust, in de helende kracht van aanraking.

Opfrissen wat je bij mij heb geleerd? Of voor 35 euro kennis maken met een Ayurvedische massage? En zelf je eigen massageolie maken?

 

Vuurvrouwen massage

Zaterdag 18 december is het internationale Massagedag. Ben jij ook iemand die dat heerlijk vindt?

 

.

Hoe Silvia privé voor twee heeft gevonden:

Eigenlijk zag ik op tegen wat m'n partner ervan zou vinden. Ik wist dat het heel leuk zou zijn,  maar was bang dat hij het misschien 'te soft' of 'te zweverig' zou vinden.

Het holistische massage pakket was voor mij compleet. Momenten van 'even niets' en zelf je tijd  invullen waren ook fijn.

Deze training is heel fijn, een verrijking voor je relatie.Heel basic en deze training brengt je weer even terug naar je gevoel (voor elkaar).

Silvia

Als je verdieping in je relatie wilt kan ik je deze training zeker aanbevelen.

Het programma is erg compleet.

In het dagelijkse leven kom je er nauwelijks aan toe om elkaar op een ontspannen manier bijna een weekend lang op deze manier aandacht te geven. Ik heb het zelf ondergaan en heb gemerkt hoe fijn  het was om gemasseerd te worden, maar zeker ook om de massage te geven.

Dominique

"Wat een zalige massage mocht ik ondergaan.

Ik had de eer om te mogen liggen als "proef"persoon voor deze massagecursus voor twee.

Sonja legt eerst alles goed, duidelijk en rustig uit en doet alle massagegrepen en strijkingen voor, voordat je op elkaar gaat masseren met de massage olie die je zelf hebt gemaakt. Ook dan begeleidt ze je stap voor stap en is er alle tijd voor vragen.

Ik zou deze cursus zeker aanraden om te doen. Samen bezig zijn, uit het hoofd in je hart, met de fijne energie en onder inspirerende begeleiding van Sonja."

Caroline

Wil je dat ik je help met het ontdekken van

- Jouw dosha?

- hoe je in balans blijft of weer komt?

- Het lichaam krijgt waar jij van droomt?

- Trots kunt zijn op wie jij bent?

- Hoe jij van je belastende overtuigingen af kunt komen?

Aan de hand van een dosha portret kunnen we een programma samenstellen waarin ik je begeleid of een programma samenstel waar jij zelfstandig mee aan de slag gaat.

Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend.

De kosten van de dosha portretten varieren vanaf

75 Euro 

De afgelopen 21 dagen heb ik trouw elke avond voor het naar bed gaan de meditatie geluisterd die je speciaal voor mij gemaakt hebt.

Je stem is heerlijk om naar te luisteren en eerlijk gezegd ben ik een paar keer voor het einde al in slaap gevallen. Ik vind het een fijne manier om even af te schakelen, al heb ik nooit echt moeite gehad om in slaap te vallen gelukkig. Je liefdevolle en wijze woorden klinken nog steeds tot me door.
Ben ik er beter van gaan slapen? Nee, dat helaas niet. Ben ik er me beter door gaan voelen? Ja, ik denk zeker dat dit meegeholpen heeft!

Afgelopen 2 avonden heb ik een aantal van de yoga oefeningen gedaan die je voorgeschreven hebt (na het eerder volgen van de yin yoga sessie die ook in het Dosha portret zat). Op één of andere manier hebben die voor 2 heerlijke nachten van doorslapen gezorgd. Misschien dat daar voor mij een hulp zit om echt fysiek beter te ontspannen voor het slapen gaan, dus daar ga ik de komende periode mee verder.

De yin yoga sessie beluisteren en meedoen was trouwens ook heerlijk. Ik heb erg moeten lachen om de geluiden op de achtergrond (kids, klussen), maar dat deerde niet. Ik kan me ook zo goed visualiseren hoe dat er dan bij jullie uitziet hihi.

Inmiddels gaat het steeds beter met me. Frankrijk heeft me erg goed gedaan en vanuit daar ben ik weer verder stappen gaan ondernemen. Zowel privé als zakelijk. Door het stellen van een duidelijk doel betreffende onze 'brandweer bus reis plannen' én hiervoor ook zakelijk gezien bezig ben met een traject voor meer focus, krijg ik langzaam maar zeker weer meer 'zin' in de dingen.

Goed voor mezelf zorgen en weten waar ik voor wil gaan en mijn hart volgen.

Ik wil je super bedanken voor alle lieve woorden die je in ons gesprek, tijdens de meditatie en in de andere onderdelen van het Dosha portret aan me toegezonden hebt. Ik pik er de tips en oefeningen uit die voor mij werken en zal naar behoefte ook de meditatie zo nu en dan nog eens terugluisteren.

Ik weet zeker dat je nog veel mensen op deze manier gaat helpen in en met hun leven.

Heidi

Ik geef me hierbij op voor het persoonlijke dosha-portret en krijg het eerste gesprek gratis.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Hoe Heidi het dosha-portret heeft ervaren:

Je stem is heerlijk om naar te luisteren en eerlijk gezegd ben ik een paar keer voor het einde al in slaap gevallen. Ik vind het een fijne manier om even af te schakelen, al heb ik nooit echt moeite gehad om in slaap te vallen gelukkig. Je liefdevolle en wijze woorden klinken nog steeds tot me door.
Ben ik er beter van gaan slapen? Nee, dat helaas niet. Ben ik er me beter door gaan voelen? Ja, ik denk zeker dat dit meegeholpen heeft!

Ik weet zeker dat je nog veel mensen op deze manier gaat helpen in en met hun leven.

Heidi

.
.

Gezien in: